Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ : ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 9/7/2011                 
Η ΣΥΝΤΑΓΗ: «Πλατφόρμα» με συγκεκριμένους στόχους και πολιτικές πάνω στην οποία μπορεί να οικοδομηθεί η εθνική συναίνεση για να "υπογραφεί" ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα οδηγήσει την Ελλάδα στον ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης και της εξάλειψης των δημοσιονομικών ανισορροπιών παρουσίασε χτες το ΙΟΒΕ (...) Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, η Ελλάδα παρουσιάζει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες σε οδικούς άξονες, λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμια, τουριστική κατοικία, ενεργειακά δίκτυα και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Παράλληλα, υπάρχουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ ύψους άνω των 15 δισ. ευρώ τα οποία μπορούν να "μοχλευθούν" με κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (...) Διέξοδοι και αποτελεσματικά εργαλεία για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας υπάρχουν.
Η αξιοποίησή τους όμως σε βάθος δεκαετίας απαιτεί εθνική και κοινωνική συνεννόηση, ώστε οι εκλογικοί κύκλοι να μην ανατρέπουν την ομαλή εφαρμογή του προγράμματος» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).
ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: «Οι εκατομμυριούχοι σε ολόκληρο τον κόσμο είναι πλουσιότεροι από ό,τι ήταν πριν από τη διεθνή οικονομική κρίση (...) Ετσι ξεκινούσε προ ημερών ρεπορτάζ της εφημερίδας "Financial Times", το οποίο παρουσίαζε τα συμπεράσματα έκθεσης της εταιρείας συμβούλων Merrill Lynch Cap Gemini για τον Παγκόσμιο Πλούτο (World Wealth Report). Η έκθεση αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν σήμερα περί τους 11 εκατομμύρια ιδιώτες που διαθέτουν ρευστοποιήσιμη περιουσία (χωρίς δηλαδή να περιλαμβάνονται τα ακίνητα και οι συντάξεις) άνω των 1 εκατ. δολαρίων. Ο συνολικός τους πλούτος αυξήθηκε μάλιστα στα 42,7 τρισ. δολάρια πέρυσι, παρουσιάζοντας αύξηση 9,7%, υποσκελίζοντας το προηγούμενο ρεκόρ πλούτου των 40,7 τρισ. δολαρίων του 2007 (...) Στην έκθεση υπάρχει ακόμη μία υποκατηγορία, αυτή των "πάρα πολύ πλούσιων", στην οποία ανήκουν ιδιώτες με περιουσία σε ρευστό τουλάχιστον 30 εκατ. δολαρίων (...) Το μεγαλύτερο μέρος των "πάρα πολύ πλούσιων" εξακολουθεί να ζει στις ΗΠΑ και ακολουθούν η Ιαπωνία και η Γερμανία. Στις τρεις αυτές χώρες ανήκει το 53% των πλουσίων ολόκληρου του κόσμου (...) Την ίδια στιγμή, η Πολιτεία της Μινεσότα έχει κατεβάσει ρολά, 20.000 εργαζόμενοι έχουν απολυθεί και έχουν κλείσει ακόμη και τα πάρκα εν μέσω ζέστης, λόγω έλλειψης χρημάτων (!) (...) οι Ευρωπαίοι εκατομμυριούχοι ελέγχουν περισσότερο από το 26% των πλουτοπαραγωγικών πηγών του κόσμου (!) οι μετοχές διεθνώς ανέβηκαν κατά μέσο όρο 18%. (...) Λεφτά λοιπόν υπάρχουν. Εκεί που υπήρχαν πάντοτε. Στην τεράστια συσσώρευση πλούτου στα χέρια όλο και λιγότερων» (τα στοιχεία στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου