Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Ανυπέρβλητα εμπόδια στην πρόσβαση του λαού σε υπηρεσίες Υγείας

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ : ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 19/7/2011                                                   ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ - ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ                                                                                                                                                      Το σχέδιο της κυβέρνησης για συγχωνεύσεις και καταργήσεις κλινικών και κλινών, κατήγγειλαν οι ταξικές δυνάμεις. Κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο    
Τις δραματικές επιπτώσεις που θα προκύψουν για τα λαϊκά στρώματα από την εφαρμογή του σχεδίου της κυβέρνησης για συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων νοσοκομείων, τις καταργήσεις κλινικών και κλινών, στο νομό Θεσσαλονίκης, παρουσίασαν χτες μέσα από συνέντευξη Τύπου η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και η κλαδική Γραμματεία Υγείας Πρόνοιας του ΠΑΜΕ.
Κάλεσαν τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία να ξεσηκωθεί ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης και να συμμετέχουν μαζικά στο παλλαϊκό συλλαλητήριο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας, που διοργανώνουν ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ ΟΓΕ, αύριο Τετάρτη στις 7.30 το απόγευμα στο Αγαλμα Βενιζέλου.
Οπως σημειώθηκε, το σχέδιο «λειτουργικής αναδιάταξης των νοσοκομείων του ΕΣΥ», έρχεται να συμπληρώσει σειρά αντιλαϊκών μέτρων που έλαβε όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση, όπως, το πάγωμα των προσλήψεων στα δημόσια νοσοκομεία, τη δραστική μείωση της χρηματοδότησής τους, τις σημαντικές περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων σε αυτά, τη δραστική μείωση των ασφαλιστικών καλύψεων Υγείας, την επιβολή απευθείας πληρωμών στους χρήστες υπηρεσιών Υγείας (5 ευρώ στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, πληρωμές στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία).
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας:
Κλείνουν 2 νοσοκομεία («Λοιμωδών», «Δερματολογικό») ενώ ανοιχτό μένει και το κλείσιμο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Κλείνουν 730 λειτουργούσες κλίνες και 1.700 οργανικές κλίνες. To σχέδιο προβλέπει νέα ισοδύναμη μείωση των κλινών το 2012.
Μεταφέρονται 19 κλινικές, κύρια πανεπιστημιακές από το «Γ. Παπανικολάου» και το «Γ. Γεννηματάς» (γι' αυτό άλλωστε και τα δύο αυτά νοσοκομεία έχουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία απώλεια κλινών, -25% και -50% από τις ανεπτυγμένες κλίνες τους) καθώς και οι μαιευτικές κλινικές του «Ιπποκρατείου».
Συνενώνονται συνολικά 58 κλινικές χάνοντας 200 κρεβάτια (περίπου δηλαδή το 20% της δυναμικότητας τους). Το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από συνενώσεις στο «Γ. Παπανικολάου» και το «Θεαγένειο».
Ως προς το προσωπικό, 177 ιατροί, 730 νοσηλευτές θα αποσπαστούν στα πλαίσια της ΥΠΕ (ανοιχτό μένει και το ζήτημα της απόλυσής τους). Επιπλέον, οι νοσηλευτές και ιατροί των 19 κλινικών που μεταφέρονται θα αποσπαστούν στα νοσοκομεία όπου θα μεταφερθούν οι κλινικές. Τέλος, τουλάχιστον 200 θέσεις ειδικευομένων ιατρών χάνονται.
«Αυτή η πολιτική είναι επικίνδυνη. Θα οδηγήσουν κόσμο σε θάνατο», σημείωσε ο Σ. Ζαριανόπουλος, μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Ο Ηλίας Κονδύλης, ειδικευόμενος ψυχίατρος, από το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, αναφερόμενος στις επιπτώσεις του σχεδίου του υπουργείου, σημείωσε: «Για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος της συρρίκνωσης του δημόσιου νοσοκομειακού τομέα, μπορεί να αναλογιστεί ότι η μείωση των νοσοκομειακών κλινών που επιχειρείται σε επίπεδο Θεσσαλονίκης, αντιστοιχεί σε κλείσιμο δύο νοσοκομείων της δυναμικότητας του "Θεαγένειου" στη Θεσσαλονίκη ή του "Αγίου Σάββα" στην Αθήνα».
Η Σ. Τεμερτζίδου, ψυχολόγος, από το ΠΑΜΕ Υγείας Πρόνοιας, σχολίασε το επιχείρημα του υπουργείου περί χαμηλής πληρότητας των κλινών, σημειώνοντας ότι είναι παραπλανητικό. Οπως είπε, η πληρότητα σχετίζεται κυρίως με τις ελλείψεις προσωπικού και υλικών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου